ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΒΡΑΥΒΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Δυο προσωπικότητες του Ελληνικού Πολιτισμού τον Μάνο Ζαχαρία από τον Κινηματογράφο και τον Στέφανο Ληναίο από το Θέατρο βράβευσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σε μία εορταστική βραδιά χτες στο ιστορικό κτήριο της Ε.Ε.Σ «Νίκος Κούνδουρος» η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών βράβευσε στην κατάμεστη και ανανεωμένη αίθουσα προβολής δύο επώνυμες προσωπικότητες του πολιτισμού μας: τον Μάνο Ζαχαρία από τον Κινηματογράφο και τον Στέφανο Ληναίο από τον χώρο του Θεάτρου.

Εκ μέρους των σκηνοθετών προσφώνησε τον Μάνο Ζαχαρία ο Τώνης Λυκουρέσης υπενθυμίζοντας το σημαντικότατο και επώνυμο έργο του τιμώμενου σκηνοθέτη.  Ο Μάνος Ζαχαρίας, μέσα από την πολυετή διαδρομή του από την κατοχική Ελλάδα της νιότης του στη Γαλλία και εν συνεχεία στη Σοβιετική Ένωση, κατέθεσε τη σκηνοθετική του παρουσία με επτά ταινίες μεγάλου μήκους και αντίστοιχες μικρού μήκους αλλά πάνω από όλα , στήριξε το όραμα και το έργο όλων των δημιουργών του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Σαν  σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για πολλά χρόνια  και μέσα από τις ποικίλες θέσεις διοικητικής και νομοθετικής ευθύνης που διαχειρίστηκε,  υπήρξε  ο κατ εξοχήν εισηγητής του κινηματογραφικού νόμου και της λειτουργικής διαμόρφωσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενισχύοντας έτσι και προωθώντας τις ελληνικές ταινίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Λόγω αδυναμίας του να παραστεί αυτοπροσώπως ο Μάνος Ζαχαρίας, τη τιμητική πλακέτα της Ε.Ε.Σ. παρέλαβε συγκινημένη η κόρη του, Λένα Ζαχαρία.

Στη συνέχεια,  τιμήθηκε ο Στέφανος Ληναίος σαν σημαντικότατος θεατράνθρωπος. Τον παρουσίασε και τον χαιρέτησε εκ μέρους της Ε.Ε.Σ. ο Γιάννης Μόρτζος. Θύμισε στους παρευρισκόμενους  πως ο τιμώμενος υπήρξε ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης, ηθοποιός, θιασάρχης, λογοτέχνης με σημαντικά κείμενα και δραστήριος συνδικαλιστής. Ο Ληναίος ήταν για πολλά χρόνια γραμματέας του ΣΕΗ και αυτός προσωπικά, μαζί με τον Βασίλη Μεσολογγίτη, αγωνίστηκαν και κατάφεραν να καθιερώσουν την εβδομάδα των 9 παραστάσεων που ως τότε ήταν 12. Υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές που έδωσαν στο ΣΕΗ κοινωνική και ηθική υπόσταση. Επιπλέον διετέλεσε βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος απένειμε τιμής ένεκεν για την διαρκή προσφορά τους στον Ελληνικό Πολιτισμό πλακέτες στους βραβευμένους Μάνο Ζαχαρία και Στέφανο Ληναίο.

Λαμβάνοντας τη τιμητική του πλακέτα, ο Στέφανος Ληναίος σχολίασε ο ίδιος με συγκίνηση την καλλιτεχνική του διαδρομή και την ερμήνευσε σαν αποτέλεσμα άδολης αγάπης και θαυμασμού για την παρουσία του ηθοποιού επί σκηνής, πέρα και πάνω απ’ όλα. Κατέθεσε τέλος τη πίστη του και την ελπίδα του στους νέους ανθρώπους που είναι η διαρκής ανανεωτική δύναμη της τέχνης του Θεάτρου και ευρύτερα του Πολιτισμού μας.

Η εορταστική βραδιά έκλεισε με την πρώτη κλειστή Αθηναϊκή προβολή της ταινίας του νέου σκηνοθέτη, Θανάση Νεοφώτιστου, που εκπροσωπεί με το έργο του τη νέα γενιά Ελλήνων σκηνοθετών την τελευταία του ταινία μικρού μήκους «Λεωφόρος Πατησίων» που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ Βενετίας. Η προβολή έγινε σε κατάμεστη αίθουσα και έτυχε ενθουσιαστικής αποδοχής από όλους τους παρευρισκόμενους.

Χάρης Παπαδόπουλος, Σταύρος Κανελλίδης, Νίκος Ζερβός

Στην εορταστική εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, από την πολιτεία, η Κα. Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε και υπεύθυνη του τμήματος Πολιτισμού. Η Άντζελα Βαρελά, εκ μέρους της Όλγας Κεφαλογιάννη τομεάρχη πολιτισμού της Ν.Δ., ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ. Βασίλης Κοσμόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, η Μαρία Κομνηνού Πρόεδρος του Δ.Σ. της ταινιοθήκης της Ελλάδος, ο Διευθυντής ανάπτυξης του Ε.Κ.Κ. Πάνος Θωμαΐδης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. Λίλα Καφαντάρη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Αλέξανδρος Κακαβάς, ο Πρόεδρος του οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων Αθηνά Γιώργος Μυλωνάς, ο Πρόεδρος του οργανισμού Ερμεία Δημήτρης Σασλίδης, η εκπρόσωπος της FERA Τζένη Αρσένη.

Χάρης Παπαδόπουλος, Νάντια Μουρούζη

Οι ηθοποιοί Σταύρος Κανελλίδης,Αλμπέρτα Τσομπανάκη, Ζωή Ζέρβα. Οί σκηνοθέτες Βασίλης Βαφέας, Μανούσος Μανουσάκης, Πώλ Σκλάβος, Χριστόφορος Χριστοφής, Νάντια Μουρόυζη,  Γιώργος Πετρίδης, Σταμάτης Τσαρουχάς, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ζερβός, Σταύρος Ιωάννου διευθυντής του φεστιβάλ Ελληνικών ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – docfest, Μαρία Λάφη, Αλέξανδρος Σκούρας, Δημήτρης Νάκος, Μένος Δελιοτζάκης, Μάρσα Μακρή, Ισαβέλλα Μαυράκη, , Γιώργος Καλοφωλιάς, Νίκος Ζάππας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Στάθης Βαλούκος, Θεόδωρος Βουρνάς, Άρης Φατούρος, Αντώνης Γλαρός, Χάρης Γιουλάτος, Λένα Βουδούρη, Μάγκυ Μοντζολή, Κώστας Μπακούρης, έτες και πολλοί άλλοι ιδίως της νεότερης γενιάς δημιουργών.