Πέρασαν έξι χρόνια από εκείνο το βράδυ του Φλεβάρη και τα δύο σινεμά παραμένουν κλειστά με την ευθύνη να μην βαρύνει σίγουρα τους εκμισθωτές τους. Το ότι το ιστορικό κτίριο του Αττικόν χάσκει σαν φάντασμα στο κέντρο της Αθήνας, είναι μια ιστορία που χάνεται στους λαβύρινθους των επιχειρηματικών σχέσεων του ιδιοκτήτη και που ουσιαστικά ελάχιστα ενδιαφέρει τους Αθηναίους που θέλουν να δουν τα σινεμά να επαναλειτουργούν.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τον εμπρησμό κλιμακώθηκε η αντιδικία μεταξύ του ιδιοκτήτη του κτιρίου που είναι το Ίδρυμα Δεκόζη-Βούρου και του ιδρύματος Βούρου-Ευταξία που ελέγχει το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών. Ο Λάμπρος Ευταξίας που ήταν ο διοικητής των δύο ιδρυμάτων και ο εμπνευστής του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής, στη σύμβαση για τη μίσθωση του κτιρίου προέβλεψε ότι το 40% των εσόδων θα πηγαίνει στο Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, χρήματα που δεν καταβλήθηκαν και σήμερα το ποσό ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια.Έτσι η αντιδικία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων μπλόκαρε κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, -αφού τα δύο ιδρύματα είναι στα δικαστήρια – ακόμη και για την καταβολή των ασφαλίστρων από φωτιά.Το Αττικό συνδέθηκε με την Αθηναϊκή νύχτα. Η υπέροχη αίθουσα του και οι άριστες συνθήκες προβολής δεν ήταν το μόνο που αγάπησαν σινεφίλ και μη. Ήταν το όλο διαδικαστικό του να πας στο συγκεκριμένο σινεμά. Τα πηγαδάκια με τις παρέες έξω από την είσοδό του στη Σταδίου, και η συνέχεια μετά την προβολή στα μπαράκια της πλατείας Καρύτση και της Κολοκοτρώνη, ήταν για πολλούς Αθηναίους μια ιδανική βραδινή, ουσιαστική έξοδος που συνδύαζε ψυχαγωγία και πολιτισμό. Γι αυτό και οι εικόνες του μισοκαμένου κτιρίου προκαλούσαν και προκαλούν αίσθημα βαθιάς θλίψης σε όσους την είδαν ή βλέπουν αυτή την εικόνα σήμερα.
Η ιστορία του κτιρίου
Το αρχικό κτίριο χτίστηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του του Έρνστ Τσίλερ, για λογαριασμού του τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη Βούρου. Τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα στέγαζε εμπορικά καταστήματα, ενώ για μια περίοδο στέγασε και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στην περίοδο 1914- 1920 έγιναν παρεμβάσεις και επέκταση στο κτίριο με την οικοδόμηση του κινηματοθέατρου Αττικόν το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1916. Η αίθουσα Απόλλων στο υπόγειο του κτιρίου δημιουργήθηκε αρκετά αργότερα.
Από το 1929 ο κινηματογράφος λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση των αδερφών Σκούρα (Ο Σπύρος Σκούρας έφτασε να γίνει διευθυντής της 20th Century Fox στις ΗΠΑ) και ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα που που πρόβαλε ταινία με ήχο, συγκεκριμένα το «Fox Movietone Follies» του Ντέιβιντ Μπάτλερ, το 1929. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ο κινηματογράφος επιτάχθηκε για να προβάλει ταινίες για τα γερμανικά στρατεύματα. Το 1960 οι αδερφοί Γρηγοριάδου και ο Άγγελος Αγαλιώτης κάνουν επισκευές και το 1982 γίνονται νέες εργασίες συντήρησης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου.
“ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ”
“Είναι οριστικό. Θα ανοίξουμε το Σεπτέμβριο” δήλωσε ο κ. Γιώργος Τσακαλάκης, που μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη, είναι οι εκμισθωτές των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων.
Μέχρι στιγμής υπήρχαν μόνο εκτιμήσεις για τον χρόνο επαναλειτουργίας των δύο ιστορικών κινηματογράφων -που παραδόθηκαν στις φλόγες το Φεβρουάριο του 2012 στα βίαια γεγονότα εκείνου του καιρού- αλλά ο κ. Τσακαλάκης έδωσε οριστική απάντηση στο CNN Greece τον Ιανουάριο του 2017 για τις φήμες και τις εκτιμήσεις, που σήμαινε ότι σύντομα θα μπαίναν τα συνεργεία στο ιστορικό κτίριο της οδού Σταδίου και θα ξεκινούσαν οι εργασίες αποκατάστασης.
“Προς το παρόν δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα με τα ονόματα των εργολάβων που θα κάνουν την αποκατάσταση, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουμε τον Σεπτέμβριο. Στις επόμενες ημέρες ίσως και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα” έλεγε ο κ. Τσακαλάκης.Σήμερα έχουμε τέλος Αυγούστου και η εικόνα περνώντας έξω από τα σινεμά έχει παραμείνει ίδια.